Skip to main content
Znani so zmagovalci tekmovanja iz zbiranja odpadnega jedilnega olja iz gospodinjstev

V skrbi za naravo je podjetje JEKO, d.o.o. že tretje leto zapored uspešno izpeljalo akcijo ozaveščanja o ravnanju z uporabljenim jedilnim oljem v sedmih občinah Zgornje Gorenjske in sicer so bile v projekt vključeni učenci iz občin Jesenice, Žirovnica, Kranjska Gora, Radovljica, Bled, Gorje in Bohinj. V gospodinjstvih nastane precej odpadnega jedilnega olja, ki se žal prepogosto znajde v naravi, kanalizaciji ali na kompostu, čeprav je uporabljeno jedilno olje še vedno uporabno. Ta, na videz nepomemben odpadek, v primeru, da je odvržen v sistem za odvajanje odpadnih voda, lahko povzroči veliko materialno škodo in v skrajnem primeru tudi nedelovanje sistema. Po drugi strani pa je odpadno jedilno olje koristna surovina, saj ga je mogoče predelati v biodizel, obnovljiv vir energije, ostanek pa je glicerin, ki se uporablja v farmacevtski industriji. Iz enega litra odpadnega jedilnega olja nastane kar 90 odstotkov biodizla.

Učenci so se na zabaven a poučen način učili o varstvu narave, saj jih je v okviru projekta razveseljevala maskota Sončnica, ki je učencem pričarala nasmeh na obraz in poskrbela za boljšo motivacijo za zbiranje olja. Najprej smo četrtošolce obiskali v njihovi šoli in jih poučili o škodljivih posledicah napačnega odlaganja odpadnega jedilnega olja. Nato so učenci s svojimi domačimi zbirali odpadno jedilno olje in ga prinašali v zbirni center, kjer se je beležila zbrana količina olja v evidenčne kartončke. Kateri oddelek je zbral največ olja v povprečju na učenca smo razglasili v juniju. Zdaj že tradicionalni izlet v Piran z ogledom akvarija, športnimi aktivnostmi in kosilo bo zaradi izrednih razmer v zvezi s koronavirusom izpeljan predvidoma v začetku prihodnjega šolskega leta. 

Nagradni izlet so si zmagovalci trdo prislužili, saj so tekom šolskega leta pridno zbirali olje in ga prinašali v zbirna centra. Izmed vseh gorenjskih učencev, ki so sodelovali na tekmovanju, so učenci Osnovne šole Žirovnica že drugo leto zapored zbrali največ litrov odpadnega jedilnega olja povprečno na učenca. S tem so pokazali veliko mero prizadevnosti in ekološke naravnanosti. Zmagovalci v občini Žirovnica so učenci 4. b razreda, ki so skupaj zbrali kar 1.360 litrov odpadnega jedilnega olja, prav tako uspešni pri zbiranju pa so bili tudi učenci 4.a razreda, ki so skupaj zbrali 1.058 litrov. Četrtošolci iz občine Jesenice so v povprečju prinesli 16 litrov olja na učenca oziroma skupno nekaj manj kot 3.300 litrov odpadnega jedilnega olja. Nagradni izlet, za katerega držimo pesti, da ga bo mogoče izpeljati, so si zmagovalci, to so učenci 4.b razreda Osnovne šole Koroška Bela, trdo prislužili, saj so skupno zbrali kar 1121 litrov odpadnega jedilnega olja oziroma 45 litrov v povprečju na učenca. Pohvala za medsebojno sodelovanje, prizadevnost, nenazadnje pa za skrb za okolje gre tako učencem kot tudi razredničarkama, ki vedno znova dokazujeta, kako uspešni sta pri motiviranju učencev in podajanju okoljevarstvenih vsebin.

Zmagovalcem čestitamo ob zmagi, vsem skupaj pa želimo lepe, predvsem pa zdrave počitnice. Vse občane Jesenic in Žirovnice pa vabimo k brezplačni oddaji odpadnega jedilnega olja in ostalih odpadkov v zbirna centra na Jesenicah in v Žirovnici.