Skip to main content
Sončnica je Tanja

Akcija ekološkega ozaveščanja o zbiranju odpadnega jedilnega olja, ki poteka pod okriljem podjetja JEKO, d.o.o. je že drugo leto uspešno zaključena. Potekala je v sedmih občinah Zgornje Gorenjske. Četrtošolci so izkazali skrb za okolje tako, da so pridno prinašali odpadno jedilno olje v zbirne centre, zmagovalci pa so bili nagrajeni iz izletom v Piran z ogledom akvarija. Učence je v okviru projekta razveseljevala maskota Sončnica. Četrtošolci so bili radovedni, kdo se pravzaprav skriva pod njo.

V maskoto se je vživela Tanja Bergelj, zaposlena v računovodstvu podjetja JEKO, d.o.o. Tanja živi v slikoviti vasici pod Stolom, obkrožena s samimi velikimi imeni, kot so Prešeren, Čop, Finžgar, Jalen, Janša in še bi lahko naštevali. Njene korenine segajo v idilični Gozd Martuljek, kjer je kot kmečko dekle zgodaj spoznala radosti preprostega, a trdega življenja. Bila je povezana z naravo, živalmi in ljudmi, to pa je bila neprecenljiva popotnica za njeno nadaljnje življenje.

Tanji smo zastavili nekaj vprašanj o tem, kako se počuti kot Sončnica in kaj ji ta vloga pomeni.

  • Kaj vas je pripeljalo do vloge Sončnice?

V podjetju JEKO, d.o.o. smo zasnovali projekt zbiranja odpadnega jedilnega olja v okviru katerega je bila predvidena maskota Sončnica. Ker me oder, poezija in medgeneracijsko povezovanje izpolnjujejo, se kot amaterska igralka in povezovalka udejstvujem v Kulturnem društvu Dr. France Prešeren Žirovnica Breznica ter Kulturnem umetniškem društvu Radovljica, sem se z veseljem odzvala povabilu moje nadrejene k sodelovanju. Cenim, da je v meni prepoznala naklonjenost sočloveku, naravi in veliko ljubezen do otrok ter nastopanja in mi tako dala priložnost, da s svojo srčnostjo in predanostjo osrečujem otroke.

  • Kako bi opisali Sončnico?

Sončnica je vesela, sijoča in ljubeča. Na zabaven a poučen način predaja znanje o varstvu narave, kar začini z iskro nagajivosti in z velikim sončnim objemom. Podarja jim sebe, kar jo osrečuje.

  • Lahko na kratko opišete vašo vlogo?

Akcija je zasnovana v več fazah. Najprej četrtošolce s sodelavko obiščeva v njihovih šolah in jih poučiva o nevarnostih napačnega odlaganja odpadnega jedilnega olja. Zabavam jih na zaključnih prireditvah, ki potekajo po posameznih občinah, zmagovalne razrede pa spremljam tudi na nagradnih izletih.

  • Kako usklajujete vlogo Sončnice z ostalimi obveznostmi na delovnem mestu?

To mi seveda ne bi uspelo brez podpore in pomoči kolektiva podjetja JEKO, d.o.o. ki me ob moji odsotnosti nadomeščajo.

  • Kakšno sporočilo prinaša Sončnica?

Sončnica želi učencem položiti na srce, naj se povezujejo in sodelujejo med seboj v ožjem in širšem smislu. Želi jim sporočiti, naj cenijo naravo in jo varujejo.