Skip to main content
Prižgimo svečo manj in poskrbimo za čistejše okolje

Predniki nam ne bodo zamerili, če bomo prižgali svečo manj, potomci pa nam bodo zaradi tega hvaležni

Bliža se dan spomina na mrtve, ko bomo obiskali grobove ljubljenih, ki so nas zapustili. Slovenci na ta dan že tradicionalno množično prižigamo sveče, pokopališča pa posledično spreminjamo v morja odpadnih sveč.

Odpadne nagrobne sveče niso nevaren odpadek, vendar njihovo odstranjevanje lahko povzroča škodljive emisije v okolje 

Prednostna naloga, ki smo si jo zadali v našem podjetju, je preprečevanje in zmanjševanje količine odpadkov, kar se seveda nanaša tudi na problematiko odpadnih sveč. Količino odpadkov z grobov lahko zmanjšamo tako, da prižgemo svečo manj. Med različnimi ponudbami sveč lahko izberemo do okolja bolj prijazne alternative, na primer sveče, ki jih je mogoče znova napolniti, ali take z daljšim časom gorenja.

Prižgite raje virtualno svečo

Na spletni strani http://svecamanj.si/stran/prizgi_sveco lahko namesto prave prižgete virtualno svečo in se kadarkoli in kjerkoli spomnite na tiste, ki so vas zapustili. Število prižganih nagrobnih sveč vendarle upada Podatki o količinah zbranih odpadnih nagrobnih sveč kažejo na zmanjšanje števila prižganih nagrobnih sveč. Tako smo v podjetju JEKO, d.o.o. v občini Jesenice v letu 2017 zbrali 17.100 kg, v letu 2018 pa 14.500 kg odpadnih nagrobnih sveč.

KAJ SODI V ZABOJNIK ZA ODPADNE SVEČE?

Ne glede na to, ali prižgemo običajno parafinsko ali elektronsko nagrobno svečo, in ne glede na material, uporabljen za ohišje (plastika, steklo), je pomembno, da jo po koncu uporabe odvržemo v zabojnik za odpadne nagrobne sveče. Zabojnik je namenjen za vse odpadne nagrobne sveče. Pokrovčka od ohišja pri tem ni treba ločiti. Ob tem pa seveda ne gre pozabiti, da noben odpadek ni dober odpadek, tudi če se ga da predelati.

KAJ NE SODI V ZABOJNIK ZA ODPADNE SVEČE?

  • Odpadno cvetje
  • Rastlinski odpadki (plevel, trava, listje itd.)
  • Umetno cvetje
  • Žalni trakovi
  • Venci
  • Vrečke