Izpiranje hišnega vodovodnega sistema pred ponovnim odprtjem

V ponedeljek, 19. aprila, se ponovno odpirajo terase in vrtovi gostinskih lokalov tudi v gorenjski regiji. Ker so bili objekti dolgo časa zaprti, lastnikom priporočamo, da pred odprtjem lokalov izvedejo intenzivno izpiranje hišnega vodovodnega omrežja. Zaradi daljšega zaprtja pride do zastoja pitne vode v hišnem vodovodnem omrežju, kar lahko povzroči poslabšanje kakovosti pitne vode in potencialno nevarnost za zdravje.

Intenzivno izpiranje hišnega vodovodnega omrežja se opravi tako, da se poveča pretok pitne vode v vodovodnem omrežju na vseh pipah v objektu za najmanj 15 minut (hkrati se odprejo vse pipe za 15 minut).

V izogib težavam pri zagotavljanju skladnosti in zdravstvene ustreznosti pitne vode, lastnikom in upravnikom objektov priporočamo da opravljajo redna preventivna izpiranja vodovodnih omrežij skozi vse leto, še posebej pa po vsakem obdobju, ko voda v omrežju dalj časa stoji (npr. po počitnicah, dopustih, na začetku delovnega tedna, po praznikih, zdaj pa tudi po zaprtju zaradi ukrepov za zajezitev COVID-19).

Podrobnejša priporočila in navodila lastnikom objektov za hišno vodovodno omrežje, ki jih je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje, so dostopna na povezavi: https://www.nijz.si/sl/izpiranje-hisnega-vodovodnega-omrezja-javnih-objektov-pred-zacetkom-novega-solskega-leta