Skip to main content
Četrtošolce ozaveščali o pravilnem odlaganju odpadnega jedilnega olja

Podjetje JEKO, d.o.o. je v šolskem letu 2018/2019, kot že leto poprej, izvajalec projekta Zbiranje odpadnega jedilnega olja iz gospodinjstev. Projekt je zasnovan kot tekmovanje v zbiranju odpadnega jedilnega olja iz gospodinjstev v 4. razredih osnovnih šol. Gre za sodelovanje med komunalnimi podjetji in Občinami iz Zgornje Gorenjske z namenom izobraževanja in osveščanja otrok in mladine, preko njih pa tudi njihovih staršev in širšega lokalnega okolja.

K izvajanju projekta so pristopila naslednja komunalna podjetja in Občine:

  • Infrastruktura Bled d.o.o., za šole iz občin Bled in Gorje,
  • Komunala, Kranjska Gora, d.o.o.,
  • Komunala Radovljica, d.o.o.,
  • Občina Jesenice
  • Občina Bohinj
  • Občina Žirovnica

Za sodelovanje v projektu so se odločile vse šole iz občin Bled, Bohinj, Gorje, Jesenice, Kranjska Gora, Radovljica, in Žirovnica. Še več; predstavniki šol so povedali, da so navdušeni nad zasnovo in izvedbo projekta in da si želijo v prihodnje še več takšnega sodelovanja v smislu osveščanja otrok in mladine. Učenci so biliso se najbolj razveselili Sončnice, ki je otroke poučila, zakaj je neprimerno odlaganje odpadnega jedilnega olja tako škodljivo za okolje in o pomembnosti varovanja le-tega.

Med drugim so učenci izvedeli, da olja, ki nam ostane po cvrtju ali peki, nikakor ne zlivamo v straniščno školjko, greznico ali odtočni sistem, saj lahko zamašimo odtočne cevi ali celo čistilne naprave, s tem pa lahko ustvarimo veliko škodo v odtočno-kanalizacijskem sistemu. Odpadno olje sodi v zbirni center, kjer ga zbirajo v posebnem zabojniku, tja pa ga lahko občani prinesejo v plastenkah od olja, pijač, v kozarcih za vlaganje ali v podobni embalaži, ki jo je predhodno treba očistiti od prejšnje vsebine. Pri tem pa še velja opozoriti na to, da med odpadna jedilna olja uvrščamo rastlinska olja (npr. olivno olje, sončnično olje, repično olje,… in olja iz različnih semen) ter rastlinske maščobe (npr. margarina ali maslo, ki ostaneta po cvrtju), ne pa tudi avtomobilskega olja, ki ga z odpadnim jedilnim oljem ne smemo mešati. Reciklirano olje je mogoče predelati v bio-dizel, torej ekološko gorivo, ki ne onesnažuje okolja, glicerin, ki ostane pri predelavi, pa se uporablja v farmacevtski industriji. Vsak četrtošolec je prejel posebno plastenko za zbiranje odpadnega jedilnega olja ter glicerinsko milo.

V okviru projekta Zbiranje odpadnega olja iz gospodinjstev bodo učenci v naslednjih mesecih odpadno jedilno olje iz gospodinjstev prinašali v lokalne zbirne centre, kjer bodo tam zaposleni delavci beležili prineseno količino odpadnega jedilnega olja iz gospodinjstev. V začetku junija 2019 pa bo za zmagovalni oddelek 4. razreda iz vsake občine, ki sodeluje v tem projektu, in bo zbral največ odpadnega jedilnega olja na učenca, organiziran izlet v Piran z ogledom akvarija in športnimi aktivnostmi v Fiesi.

Odpadno jedilno olje je največji sovražnik pitne vode. 1 liter odpadnega olja onesnaži kar 1.000 litrov vode, zato z njim ravnajte odgovorno. Odločite se modro – odpadno olje shranjujte v plastenke, ki jih nato odpeljite v zbirni center. Nikakor ga ne vlivajte v straniščno školjko ali lijak!

Pripravila: Maja Kržišnik