Skip to main content
Akcija pobiranja cigaretnih ogorkov na otroških igriščih

Ste se kdaj vprašali, v katero vrsto odpadkov sodijo cigaretni ogorki? Na tla zagotovo ne, še posebej pa ne na otroška igrišča!

Občina Jesenice in javno komunalno podjetje JEKO d. o. o. ugotavljata, da so jeseniška otroška igrišča, kljub rednemu čiščenju in košem za smeti v bližini, vse prevečkrat nasmetena z raznimi smetmi, med katerimi še posebej izstopajo cigaretni ogorki.

Zato vas v četrtek, 3. oktobra 2019, vabimo, da se nam pridružite v akciji pobiranja cigaretnih ogorkov na otroških igriščih, ki jo organizirata Občina Jesenice in JEKO, d.o.o. in sicer:

  • pred stavbo Občine Jesenice: četrtek, 3. 10. 2019 ob 12.15 (Cesta železarjev 6)
  • pred stavno JEKO, d.o.o.: četrtek, 3. 10. 2019 ob 12.00 (Cesta maršala Tita 51)

Rokavice vam bomo priskrbeli organizatorji, naprošamo pa vas, da  s seboj prinesete prazno pollitrsko plastenko, v kateri boste zbirali cigaretne ogorke. Po končani akciji plastenke prinesite pred Občino Jesenice, kjer bomo ob 14.30 fotografirali vse ogorke, ki jih bomo nabrali v akciji. 

Velik okoljevarstveni problem, ki se ga ne zavedamo

Cigaretni ogorki niso nedolžna smet Cigaretni filtri so narejeni iz celuloznega acetata oziroma acetilceluloze. To je termoplastični polimer, narejen iz celuloze, ki je obdelana z ocetno kislino. Uporablja se kot osnova za umetna vlakna in plastiko. Da se ta vlakna razgradijo, pa je potrebnih tudi več desetletij. Čeprav so cigaretni ogorki razgradljivi, ne spadajo med biološke odpadke, saj še zmeraj vsebujejo strupe (ne smemo jih torej kompostirati), filtri v cigaretah pa so narejeni iz majhnih plastičnih delcev. garetni ogorki torej ne sodijo na tla, gozdne poti, reke, morje in nasploh v naravo. Prav tako ne sodijo v koš za biološke odpadke. Odvreči bi jih morali v zabojnike za preostanek odpadkov. Še vedno se namreč najdejo ljudje, ki odpadke odvržejo kar na tla, kljub številnim košem za smeti. Za posameznika je potrebna le sekunda premisleka, da se odloči za odgovorno ravnanje in papir, žvečilni gumi ali pa ogorek odvrže v smetnjak, medtem ko čiščenje odpadkov traja precej dlje. 

Vabljeni vsi zainteresirani občani, ki boste tudi na ta način pripomogli tako k izboljšanju okolja, v katerem živimo, kot k ozaveščanju javnosti o pravilnem ravnanju.

Pripravila: Maja Kržišnik